Var vill hunden sova?

Placera din Bia bädd där hunden verkar trivas. Ibland kan det vara bra att prova olika positioner innan ni hittar den bästa platsen där hunden slappnar av mest. Hunden och människan har inte alltid samma syn på vad som känns mest tryggt.

De vill gärna vara med familjen, deras flock, så att de känner sig delaktiga och har uppsyn på familjemedlemmarna. Här kommer den inbyggda huvudkudden i Bia väl till användning, hunden lägger upp huvudet på kanten som fungerar som en kudde och de kan spana på familjen. Sover de tungt så brukar de rulla ihop sig.

SAgan om HUNDEN BIA

Bia von Fürstenfeldt var den dobermann som gav namn till Bia Bädden. I slutet av 60-talet tog familjen Asklöf över Bia efter att hon hade blivit illa behandlad av föregående ägare.

Dåtidens alternativ för sovplats till hundar var bland annat stålkonstruerade sängar och pilkorgar, inget Bia trivdes särskilt bra i. Bengt Asklöf, som hade ett förflutet inom möbelbranschen, såg att hon ville ligga högt med huvudet och att stålrören skar in i halsen. Han konstruerade då en helt ny mjuk modell och Bia Bädden var född.

Den mjuka bädden blev omedelbart Bias absoluta favorit. Vid ett veterinärbesök fick Bia med sig sin bädd för hon skulle få stanna ett par nätter. Veterinären konstaterade snabbt att bädden var perfekt då den gav ett bekvämt och mjukt stöd för huvudet samtidigt som den var behaglig att ligga i.

Tack vare veterinärens positiva respons startade produktionen av Bia Bädden, i liten skala först där familjen tillsammans producerade 5 bäddar i veckan men efterfrågan växte och 1969 startade Bengt tillsammans med sin fru Iris den industriella tillverkningen av Bia Bädden.

Idag tillverkas Bia Bädden fortfarande i Valdemarsvik, av det familjeägda företagets tredje generation. Grundidén är densamma och Bia Bädden utvecklas ständigt vidare med nya material och modeller.

HUR MYCKET SOVER EN HUND?

Att hunden sover mer än vi människor känner de flesta till, men hur många timmar sover de egentligen. Eller ännu viktigare, hur många timmar behöver de sova?

Sömnbehovet för en hund varierar. Stora hundar har större behov av sömn är små. Valpar behöver mer sömn än vuxna hundar.

  • Valpar kan sova nästan hur mycket som helst.
  • Unghundar på ca sex månader sover mellan 16-20 timmar.
  • En vuxen hund sover generellt sett 12-18 timmar per dygn.

Sömnbrist hos hundar kan leda till stress och ett försämrat immunförsvar. Hunden kan få svårt att koncentrera sig och kan bli irriterad. Precis som oss människor med andra ord. En bra sömn hjälper till att hålla hunden frisk.

Därför är det så viktigt att hunden har sin egen plats där den kan känna sig trygg och få vila och sova utan att bli störd. Finns det barn i familjen är det bra att även lära dem detta så fort det går att inte störa hunden i sin Bia, speciellt inte när den sover.